Božolė vyno diena 2017

 

Naujasis božolė (pranc. „Beaujolais-Nouveau“) – pirmojo jauno vyno, pagaminto Prancūzijoje Božolė (pranc. „Beaujolais“) regione,  ragavimo šventė, kurios vyno gerbėjai laukia labiau nei naujųjų metų. Ji švenčiama trečiąjį lapkričio ketvirtadienį.

Pati božolė šventė siejasi ne su ceremoningu vyno ragavimu, aromatų ir poskonių įžvelgimu, bet nuotaikinga skambia muzika, pokalbiais apie vyną.

Tiesa, ji ne visada buvo švenčiama trečiąjį lapkričio ketvirtadienį, kaip yra daroma dabar visame pasaulyje. Ankščiau vykdavo lenktynės tarp vyndarių, kuris pirmasis pateiks į rinką šį jaunąjį vyną. Vėliau 1938 m., šventei išplitus, buvo įteisinta pirmoji šventės data – lapkričio 15 d.. 1951 m. ji buvo pakeista į trečiąjį ketvirtadienį dėl poros labai paprastų priežasčių – pirma, kad suteiktų šventei intrigą (kas iš tiesų davė puikius rezultatus), laukimo pojūtį, o taip pat buvo nuspręsta pririšti ją prie savaitgalio.

Jaunojo božolė vyno populiarumo priežastis yra ta, jog jo gamybai yra naudojamas ypatingas sveikų uogų fermentacijos būdas, kurio dėka vyno skonis yra daug gaivesnis nei įprasto raudonojo. Dėl to jaunasis božolė vynas yra artimesnis baltajam, negu raudonajam, dėl to geriamas atvėsintas. 

Vyno pirklys Žoržas Diubofas (Georges Duboeuf) buvo naujo vyno gamybos būdo iniciatorius, energingas naujojo božolė dienos  tradicijos propaguotojas.

MŪSŲ KLIENTŲ ATSILIEPIMAI